2. Predavanje: NEMIRNI IN OBČUTLJIVI OTROCI

This page has been automatically translated. View in the original language

Predavateljica:ga. TINA BREGANT

Datum izvedbe: 3.10.2018, s pričetkom ob 17. uri.

Ne gre za diagnozo. Niti znanstveno ne moremo opredeliti, kdo so občutljivi otroci. Pa vendar vsi poznamo otroke, ki zaznavajo, da ena rdeča ni enaka drugi; da gre za neprijeten vonj; da občutijo glasbo prav tu – v srčku. Ne gre za patologijo, ne gre za nadarjenost, ne gre za nekaj zelo posebnega – gre za otroke, ki zaznavajo svet polno, z vsemi čuti, in ki, če imajo srečo, da znajo ta občutja tudi izraziti (artikulirati) in so ob njih odrasli, ki jih v teh občutjih uzrejo, lahko skozi vsa ta občutja zaživijo (ne le občutijo) polno življenje.

Otroci na svet ne prinesejo priročnikov o uporabi. Otrok stalno raziskuje in se uči, kar velja tudi za tistega, ki se z njim ukvarja. To je lahko naporno, je pa tudi zelo zabavno. Če znamo odrasli občutljivost uzreti, jo občutiti in se nanjo odzvati, smo tudi odrasli lahko del teh polnih zaznav. Vendar pa za to potrebujemo čas – veliko časa, potrpežljivost, občutek sprejemanja in preprostega prepuščanja sedanjemu trenutku. V hektičnem sodobnem času vse našteto ni niti približno preprosto, niti zelo izvedljivo.

Lahko si pomagamo z nekaj usmeritvami, o katerih bo govor na predavanju. Vedno pa seveda pomaga, če vemo, da so otroci so zelo prilagodljiva in učljiva bitja. Otroci nas ves čas opazujejo in se od nas učijo. Učenje z opazovanjem jim omogočajo zrcalni nevroni, ki so dejavni od rojstva dalje. Odrasli smo otrokom največji vzor. Ne bodimo licemerski in od otrok zahtevajmo toliko ali manj, pač odvisno od razvoja otroka, kot od sebe. Ko pa nas otrok v svoji zrelosti in zmožnosti preraste, potem upajmo, da se je naučil od nas, da tisti, ki je večji, bolj odrasel in bolj odgovoren, presoja in pričakuje ravnanje po podobnih pravilih.

Hkrati opazujmo otroka in ga spoznajmo. Le tako bomo lahko vedeli, kdaj je dovolj zrel, da ne potrebuje več plenic, da lahko spi sam, se vozi s kolesom. V razvoju otrok sicer veljajo določene norme – razvojni mejniki, vendar pa vsak otrok sledi svojemu genetskemu, vrojenemu potencialu in okolju, ki ga obdaja. Spoštovanje otrokovega lastnega ritma, njegove notranje ure, bo nagradilo oba, otroka in odraslega, ki bo otroku v pravem trenutku ponudil nov izziv, ki ga bo otrok lahko z nekaj truda tudi izpolnil. In nenazadnje, učimo se skupaj z otrokom.

* indicates required

Prosimo potrdite, da dovoljujete prejemanje e-mailov povezanih z dogajanjem v vrtcu Trebnje.

Email Marketing Powered by Mailchimp